Ето какво още пише в отвореното писмо:  Обръщаме се към Вас

...
Ето какво още пише в отвореното писмо:  Обръщаме се към Вас
Коментари Харесай

“Правосъдие за всеки” предлага на депутатите как да махнат длъжността на Гешев от Конституцията

Ето какво още написа в отвореното писмо: 

 

Обръщаме се към Вас по отношение на ясно декларираното от Вашите парламентарни групи и партийни водачи желание за осъществяване на правосъдна промяна в 48-ото Народно заседание, в това число с конституционни промени. Времето за тази правосъдна промяна, която услужливо към основния прокурор някои назовават " правна промяна ", е настъпило от дълго време, най-малко преди 10 години. Точно този дълъг интервал от време потвърждава, че тя към този момент е неизбежна! 

 

Вие също разбирате това, пределно наясно сте, че няма по какъв начин да отговорите нито на публичните упования, нито на рекомендациите на европейските ни сътрудници и условията за приемане на средствата по ПВУ, в случай че не осъществите съответните промени на законите и Конституцията, с които да гарантирате върховенството на правото и независимостта на съда! Наясно сте също по този начин, че това е една от опциите за реализиране на единодушие за сформиране на постоянно държавно управление с пай мандат, което да работи и да се регистрира пред Народното събрание, до момента в който обсъдите и приемете нужните законодателни и конституционни промени в идващите шест месеца. Създадохте нарочна конституционна комисия и е време да я извършите със наличие и натоварите с ефикасна работа в публичен интерес. Време е да извършите, а не да имитирате промяната в правосъдната власт и системата на прокуратурата!

 

Ето за какво се обръщаме към Вас с нашите напълно съответни оферти, а точно:

 

• Обсъдете и подпишете съглашение за конституционни и законови промени в устройството на правосъдната власт и прокуратурата, с което да се подсигурява съответен и допустимо най-кратък и рационален период за реализирането им. Така бихте подсигурили и сформиране на държавно управление, което да работи най-малко до реализирането на тези промени.

 

• В период до един месец внесете всички планове за конституционни промени, които след първото четене да се обединят в общ план, по който да се внасят оферти, в случай че е невероятно внасянето на подобен общ план след договарянията сред политическите сили.

 

• Проектът за промени наложително следва да планува промени в чл.126 от Конституция на Република България, като се планува отпадане на длъжността основен прокурор (за това ще създадем нарочна полемика и ще ви дадем в допълнение писмени мотиви) или отпадане на методическото управление и надзора за правда на основния прокурор върху активността на всички прокурори. Следва да се вкара на конституционно равнище и фигурата на проверяващия основния прокурор, който не би трябвало да е прокурор от системата, в случай че длъжността се резервира.

 

• Проектът за промени наложително би трябвало да планува и понижаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет от единайсет на седем или пет членове, които да са разпределени преди всичко в прокурорската гилдия, или разделянето на Висш съдебен съвет на Съдийски и Прокурорски препоръки. Следва да се планува и конституционно условие за критериите и метода на избора им, като категорично се уточни, че от парламентарната квота не може да влизат във Висш съдебен съвет настоящи прокурори и съдии.

 

• Да се разиска връщането на следствието в изпълнителната власт и гарантира-нето на неговата самостоятелност и оперативна автономия при водените следствия.

 

• Да се обсъдят критерии, правила и нова процедура за избор на основен контрольор и членове на Инспектората към Висш съдебен съвет, като претендентите да се излъчват от професионалните гилдии, адвокатските препоръки, правните факултети и неправителствени организации с юридически профил.

 

Призоваваме редом с парламентарното разискване да се организира и публичен спор по готвените промени, като се поканят магистрати, адвокати и изключително конституционалисти, които не са в спор на ползи предвид на заеманите от тях длъжности сега, с цел да изразят своите мнения.

 

Ние от " Правосъдие за всеки ", като доста тясно ангажирани по тематиката от седем години, предлагаме първи опцията да организираме и проведем подобен спор, незабавно откакто бъде реализирано вероятно съглашение за сформиране на държавно управление, с присъединяване на водещите адвокати от всички парламентарни групи, които да показват своите хрумвания и планове!

 

Няма да приемем никакви опити за замяна на тематиките в този спор, за преструване на промени под диктовката на основния прокурор, Висш съдебен съвет или някои партии, поддържащи до момента непроменяемо статуквото в правосъдната власт и система, нито нови " исторически взаимни отстъпки " или опити за безпределно отсрочване на дебата и решенията след него! Ако забележим, че това се случва, ще го изобличим и ще потърсим дружно с дейната част на гражданското общество други способи за решение на тежкия проблем в правосъдната власт, който заплашва държавността!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР